Tips voor het omgaan van sinterklaasstress!!

Aankomend weekend is het weer zover. Sinterklaas en zijn pieten komen weer naar Nederland. Een gezellige tijd en veel drukte. Sommige kinderen vinden dit heel spannend en kunnen er zelfs wat in de stress door raken. Mannen die midden in de nacht je huis binnen dringen en kinderen die zich afvragen of ze wel lief genoeg zijn geweest.

Hier een paar leuke tips voor alle Sinterklaasstress en om deze drukke periode beter door te komen.

1.Voorspelbaarheid: De meeste kinderen houden ervan als ze weten wat er komt. Maak bijvoorbeeld samen een kalender waarop duidelijk te zien is wat en wanneer er iets gaat gebeuren.Wanneer mogen ze hun schoen zetten, op welke dag vieren ze op school sinterklaas.

2. Beperk het aantal feestjes: Op veel plekken word het gevierd. Op school, de BSO, werk ouders, de sportclub. Probeer het aantal keren te beperken.

3. Zo min mogelijk spanning: Als je kind het spannend vindt dat Piet op het dak loopt, laat de schoen dan bij de deur zetten die het verst van de kamer van je kind is en vertel dat Piet door de deur komt.

Televisie:Laat een kind niet naar alle programma’s kijken. Maak een keuze. Bijvoorbeeld naar het sinterklaas journaal. Hier wordt ook op de meeste scholen aandacht aan besteed.

4. Samen kijken: Als je kind veel last heeft van spanning, maar je komt er niet onderuit om toch het sinterklaas journaal te kijken, omdat ze op school kijken of thuis nog andere kinderen zijn die het willen zien kijk dan samen. Benoem regelmatig dat die pieten er ieder jaar een potje van maken, maar dat het altijd weer goed komt.

5.Wees alert op de signalen: Kinderen hebben het vaak zelf niet in de gaten. Ze voelen zich niet lekker en weten niet waarom. In plaats van te zeggen’ ik vind het eng dat er pieten ’s nachts door het huis lopen, gooien ze misschien wel hun schoen door de kamer. Probeer erachter te komen wat er aan de hand is.

6.Geen boeman: Maak van sinterklaas geen boeman. Vertel dat hij iemand is die van alle kinderen houdt. Verhalen over meenemen naar Spanje of met de roe ervan langs krijgen als je niet lief bent dus niet doen.

7.Lees gezellig boeken over Sinterklaas: Door het samen te lezen, praten over Sinterklaas komt een kind te weten wat er gaat gebeuren en hoor je wat henm bezig houdt.

Eén antwoord op “Tips voor het omgaan van sinterklaasstress!!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *