Om de ogen uit je kop te schamen

In de afgelopen week heb ik vanuit verschillende mensen verhalen gehoord over het verloop van een feest in de kantine van een sportclub. En ik vond deze verhalen schokkend. Ik noem bewust geen naam van de sportclub of om welke sport het gaat. Het gaat me er niet om iemand aan de schandpaal te nagelen. Uit de verhalen om mij heen maak ik op dat dit soort dingen bij menig sportclub plaatsvinden. Waar het me wel om gaat is dat wij als volwassenen goed moeten blijven beseffen wat voor voorbeeld wij zijn voor onze kinderen.

Het was een feest waar zowel jongeren als volwassenen waren. Er werd veel gedronken, heel veel door sommige mensen. En de jongeren onder 18 dronken vrolijk mee, er werd ze geen strobreed in de weg gelegd. Het lijkt mij dat je als bestuur van een gerenommeerde sportclub je verantwoordelijkheid moet nemen en ervoor moet zorgen dat je je aan de wet houdt. Wat als er iets gebeurt met een jongere die zich binnen jouw club heeft lopen bezatten?

Het is een sportclub, geen kroeg

Daarnaast was er een sponsor die een half uur lang gratis bier voor alle aanwezigen betaalde. Hoe haal je het in je hoofd om zoiets te doen? Iedereen kan toch verzinnen dat dit leidt tot een enorme rush op dat gratis bier en dat mensen in korte tijd enorme hoeveelheden alcohol naar binnen werken. Waarom sponsor je niet gewoon iets te eten? Dat je als sponsor dit soort dingen bedenkt vind ik al vreemd. Denk je op deze manier een positief beeld over jouw bedrijf te creëren? Maar dat een club dit toelaat vind ik helemaal triest.

Het gevolg was dat het heel gezellig was, maar ook dat het hier en daar volledig uit de hand liep. Ik heb gehoord dat, in ieder geval, 2 volwassenen ernstig letsel hebben opgelopen omdat ze met hun zatte kop vielen. Dat volwassenen zich zo laten gaan moeten ze zelf weten. Ik vind het wel triest en om de ogen uit je kop te schamen. Maar dat is het probleem van deze mensen. Waar ik me echt heel boos over maak is dat een sportclub dit soort feestjes, die volledig uit de hand lopen, toelaat. Het kan je als club een keer overkomen, dat je het van te voren anders had ingeschat. Maar een eerder feest was in het verleden ook al een op deze manier uit de hand gelopen.  Dan ga je toch als bestuur overleggen en besluit je dat dit niet meer mag gebeuren? Het is een SPORTclub, geen kroeg.

En waar is het bestuur?

Wat ik het allerergste vind is het voorbeeld dat je als volwassenen en club geeft aan je jeugdleden. Leiders/trainers die volledig bezopen zijn, soms nauwelijks nog op hun benen kunnen staan. En een week later staan ze weer langs de kant de jeugd te begeleiden. Leiders/trainers moeten toch een zekere autoriteit hebben ten opzichte van de leden die zij begeleiden? Ik vraag me af hoe serieus je nog genomen wordt als je je zo laat gaan. Natuurlijk, een volwassene moet zelf weten wat hij/zij in de vrije tijd doet. Maar als je leider/trainer bent en je bent op de club dan heb je een voorbeeldfunctie.  En waar is het bestuur? Als zij zien dat sommige mensen zo dronken zijn dan grijp je toch in? Dan maak je die mensen toch op vriendelijke wijze duidelijk dat het tijd is om naar huis te gaan?

Uiteraard moet het kunnen dat je een feestje geeft en dat er een gezellige nazit is na een wedstrijd. En een biertje hoort daar voor veel mensen bij. Niks mis mee. Maar denk als club aan de verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie die je hebt.  Het zou mooi zijn dat er nog lang nagesproken wordt over een mooie wedstrijd en niet over een uit de hand gelopen feestje. Dat is toch het doel van iedere sportclub?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *