Nooit rust…

Crista | Een paar jaar geleden was ik bij een lezing van een psycholoog gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Ze gaf uitleg over hoogbegaafdheid en wat dit betekende, hoe zich dit uit, welke vormen je hebt, waar je tegen aan kan lopen en ook de mooie en leuke dingen. Ik hoor je meteen denken welke dan? Bijvoorbeeld uitstapjes naar uitdagende musea en workshops, over onderwerpen waar jij ook wat van opsteekt. De intense beleving van je kind waardoor je mooie gesprekken en inzichten hebt en die je ook bewust stil laten staan bij wat nu eigenlijk echt belangrijk is…

Alert

Maar wat me vooral raakte in deze lezing was de opmerking dat je als ouder van een hoogbegaafd kind altijd alert moet zijn. Alert op kleine signalen, soms het begin van het ophopen van problemen. Een vol hoofd of de emmer die vol loopt. Moe of hangerig zijn. Een aantal opmerkingen dat die les saai is of uit het niets verdrietig of boos worden. Het gevoel hebben niet eerlijk behandeld te worden….

Als het niet lekker loopt met je kind, is het logisch dat je daarmee bezig bent, zei deze psycholoog. Natuurlijk probeer je daar dan iets aan te doen en wil je dat je kind weer gelukkig is. Maar als het juist goed gaat met je kind, moet je als ouder (en leerkracht?) nadenken over de volgende stap, want die komt eerder dan je denkt. De ontwikkeling van je hoogbegaafde kind verloopt nu eenmaal niet zoals het ‘oei, ik groei- boek’ aangeeft. Er worden sprongen gemaakt, die je soms zelf ook even niet zag aankomen. En waarschijnlijk de leerkracht van je kind ook niet… Dan is het natuurlijk van belang om je kind goed te kennen. Hem of haar ook echt kunnen zíen en dit kunnen vertalen in wat het kind nodig heeft. Thuis, maar ook op school.

Vaak uit een kind zich ook niet hetzelfde op school als thuis en kan je wellicht voor je kind in overleg gaan met de leerkracht of wellicht wel andersom… hoe het ook zij, met een hoogbegaafd kind heb je nooit meer rust… en juist daarom is het zo belangrijk dat de mensen die om je kind heen staan, weten dat je kind hoogbegaafd is en wat dat voor je kind inhoudt. En met dat ik dit schrijf, neem ik mijn advies nogmaals zelf weer ter harte… blijf het benoemen, geef aan wat (je denkt) dat nodig is en vergeet daarbij jezelf ook niet!!

Herken je het bovenstaande of wil je meer weten over hoogbegaafdheid, kom dan naar de koffieochtend voor en door ouders van hoogbegaafde kinderen op 15 november van 10 – 12 uur bij Carrefour.

 

Groet, Crista

 

Foto: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *