Liiteratuur HB – een lijst boeken die ons heeft geholpen in onze ontdekking van hoogbegaafdheid. De een leest graag boeken, de ander kijkt filmpjes of zoekt artikelen op internet. We willen jullie in de toekomst diverse soorten informatiebronnen verstrekken. We trappen af met deze literatuurlijst.
Mindset – Carol Dweck: Een mooi boek over mindset. Veel hoogbegaafde kinderen hebben een fixed mindset en dat kan behoorlijk in de weg zitten. Een fixed mindset betekent dat de gaven die je hebt niet te ontwikkelen zijn, dat je moet doen met hoe je het nu doet. Het is statisch. Dit zorgt ervoor dat je eerder de handdoek in de ring gooit, omdat je denkt “Tsja, dat leer ik nooit”. Dat is niet voor mij weggelegd.” In tegenstelling tot dit staat een op groei gerichte mindset. Deze leerlingen blijven het proberen ook al maken ze honderd fouten, zien de hersens als een spier die ze kunnen blijven trainen en verder ontwikkelen, en helpt hun doelen te bereiken.
“Een mooi boek, die ook heel waardevol is voor jou als ouder. Want je kind heeft het meestal niet van een vreemde….”
Ben jij een cheetah? – Marianne van Zetten en Roos in ’t Velt
Een leuk en makkelijk te lezen boek samen met je kinderen (vanaf +/- 7 jaar). Het gaat over een cheetah, maar eigenlijk gaat het over meer…. Het boek is bedoeld voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen als steuntje in de rug. Het raakt mooi de thema’s aan die kunnen spelen bij hoogbegaafde kinderen (onderpresteren, faalangst) en kan daardoor een handig hulpmiddel zijn om het gesprek aan te gaan met je kind.
De begeleiding van hoogbegaafde kinderen – James Webb, Janet Gore e.a.
Een uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd boek waar je heel veel informatie uit kan halen. Het is meer een naslagwerk, waar je af en toe een hoofdstuk uit kan lezen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: motivatie, onderpresteren, intensiteit, perfectionisme, depressie, omgang met leeftijdsgenoten, signalering en de zoektocht naar passend onderwijs.
Werken met begaafde leerlingen in de klas – Anouke Bakx e.a.
Inhoudelijk een goed boek, makkelijk te lezen, raakt veel dingen die spelen bij hoogbegaafde kinderen. Voor een leerkracht die met een hoogbegaafde leerling te maken heeft, een heel makkelijk en leesbaar boek. Een kortere versie dan het boek van James Webb. Onderwerpen die worden aangehaald: (voor)oordelen en misverstanden, goed leraarschap, mindset, motivatie, gevoeligheden, differentiëren en uitdagen.
Ik ben een kind, gelukkig en gevoelig, hoogbegaafd – Rineke Derksen.
Een boek waarbij zowel het hooggevoelige als het hoogbegaafde voor het voetlicht wordt gebracht. Het boek geeft heel duidelijk weer dat er ook veel verschillen bestaan binnen hoogbegaafdheid. Je krijgt een goed overzicht van alle facetten van hoogbegaafdheid, veel goede tips en een fijne toegankelijke schrijfstijl met vele mooie, ontroerende en grappige verhalen uit de praktijk. Leuk detail: Rineke Derksen heeft haar eigen praktijk in Zwolle, GelukkigHB, waar je ook terecht kan voor cursussen en begeleiding (www.gelukkighb.nl)
Slimme Rick – Rineke Derksen
Een boek over een kind dat een groep overslaat. Prettig om (als kind) te kunnen lezen, het kind leert door dit boek zichzelf beter te begrijpen en het geeft herkenning. Om zo uiteindelijk op te groeien tot een sterk en krachtig mens. Er is ook een werkboek van Slimme Rick met leuke vragen en opdrachten.
Het hooggevoelige kind met een sterke wil – Janneke van Olphen
Voor de ouders van kinderen geschreven die hooggevoelig zijn met een sterke wil! Deze combinatie gaat vaak gepaard met hoogbegaafdheid, daarom wordt dit boek hier genoemd.
Sommige kinderen zijn hooggevoelig, maar zijn niet introvert, zoals veel hooggevoelige kinderen dat wel zijn. Er bestaat nog een andere variant. Eentje waardoor je regelmatig als ouder met je handen in het haar zit, aan jezelf en je opvoeding twijfelt en waar normale maatregelen niet werken. Boos worden op je kind is olie op het vuur gooien, maar hoe dan wel?! Dit boek geeft meer inzicht met behulp van het model van de innerlijke familie. Je krijgt meer handvatten door te weten wat er in je kind zich afspeelt. Hierdoor kun je beter reageren en een betere relatie met je kind opbouwen. Het leest makkelijk met veel praktijkvoorbeelden en tips om zelf mee aan de slag te gaan. Janneke schrijft veel blogs, geeft oudercursussen over dit onderwerp, maar ook over faalangst en perfectionisme. Dit zijn thema’s die vaak spelen bij hoogbegaafde kinderen. (www.gevoeligheidgrootbrengen.nl)