Crista – Na een tijd van thuisonderwijs door corona, nu tijd van evalueren… althans ik merk dat ik meer nadenk over de invulling van onderwijs nu ik als ouder thuis ook onderwijs heb gegeven. Wat doen ze op school? Wat doet een juf? Welke lesstof krijgen onze kinderen? En is de manier waarop het onderwijs is ingericht echt wel zo handig, om niet te zeggen ideaal?
Tja, we krijgen een lief klein kind en als ze een paar jaar oud zijn, ga je nadenken over naar welke basisschool je je kind wilt gaan sturen. Wat vind je dan belangrijk, waar kijk je naar? In mijn geval was dat toch vooral gericht op soort onderwijs (bv klassikaal les of wellicht meer in groepjes), welke religieuze achtergrond droeg de school uit, waar staat de school en welke sfeer is er in school? Ik keek vooral eigenlijk naar hoe ik het zelf vroeger heb beleefd en of dat ook bij mijn kind zou passen…
Op dat moment was ik me er nog niet van bewust wat het lesaanbod zou gaan betekenen voor onze kinderen. Wat een groep van 25-30 kinderen aan prikkels met zich mee brengt en hoe onze kinderen daarmee om kunnen gaan. Om vervolgens, als het soms wat (te) veel was voor ze, ik vaak dacht om even rust in te bouwen, maar dat je geacht wordt om toch naar school te gaan. Hoe vaak onze kinderen op de gang hebben gezeten om rust te krijgen of om hun aangepaste les te gaan maken, durf ik echt geen inschatting van te maken, want ik denk dat er weken zijn geweest dat onze zoon langer op de gang door bracht dan in de klas.
Door het thuisonderwijs heb ik veel meer inzicht gekregen in welke opdrachten ze moesten maken. Laat ik voorop stellen dat ik alle begrip en respect heb dat er in zo’n korte tijd thuisonderwijs mogelijk was, dat kinderen weer verder konden, invulling konden geven aan hun dag en zouden kunnen leren…. Maar daar ligt voor mij nu juist het punt…. Wat heeft je hoogbegaafde kind van de lesstof kunnen leren die ze kregen aangeboden? Niet alleen in de thuissituatie, maar ook van de periode daarvoor. Wat krijgen hoogbegaafde kinderen voor lesstof aangeboden op een reguliere basisschool in passend onderwijs? Ik zag opdrachten met instructie-filmpjes waarbij mijn zoon eerder zijn opdrachten klaar had, dan dat ik het instructiefilmpje kon bekijken. Ik zag opdrachten van lesstof dat mijn kind allang beheerste. Ik zag opdrachten die écht eerst gemaakt moesten worden, vanwege het bewijs dat ze dit ook echt kunnen, voordat hij aan de slag mocht met interessante(re) opdrachten. Ik zag opdrachten die zogenaamd interessant zouden zijn die volledig strak in opbouw zaten, waardoor de interesse er heel snel van af was…. En ik zag heel hard werkende juffen, die echt hun best deden om iets aan te bieden wat aan zou kunnen sluiten….
En daar lijkt me iets misgaan… juffen die echt hun best doen, veel tijd spenderen aan het lesaanbod van je kind, maar dat dat lesaanbod niet geschikt is. Dan zou het toch veel mooier zijn om lesaanbod te kunnen bieden (met de nodige tijd die daarvoor nodig is) om ook aan te sluiten bij de interesse, niveau en behoefte van het kind! Ik zeg ook bewust behoefte, want de groep in de klas brengt zoveel prikkels met zich mee dat het soms nodig is om te ‘ontprikkelen’ buiten de pauze om. En zou dat ‘ontprikkelen’ wel nodig zijn als er een goed lesaanbod zou zijn voor deze kinderen of als er een combinatie mogelijk wordt tussen schoolonderwijs en thuisonderwijs, wellicht aangevuld met lesaanbod van andere publieke instanties als musea, muziekschool, bibliotheek, yoga- of sportscholen, dagbesteding i.c.m. organisaties die hoogbegaafde kinderen begeleiden. Een combinatie met het beste van alles!
Een onderwijsvorm gericht op het kind en niet het passend onderwijs waar het kind zich moet aanpassen aan het onderwijs! Een onderwijsvorm van ‘aanwezigheidsplicht op school’ naar daadwerkelijk invulling geven aan de ‘leerplicht’!
Als Mark Rutte dan een oproep doet tijdens één van de persconferenties aan jongeren en kinderen om mee te denken over wat nodig is en aan ons als ouders om met hen het gesprek aan te gaan om ze mee te laten denken over hun toekomst, dan kan ik niet anders dan denken: “een kans voor het onderwijs voor hoogbegaafden!” Een kans om de talenten van de toekomst, zoals Mark Rutte ze noemde, beter tot hun recht te laten komen. Voor zichzelf en als aanwinst voor de hele maatschappij. Een kans waar we ons met z’n allen voor moeten inzetten! Wat geeft jou kind aan? Waar heeft het behoefte aan? En wat is jou rol hierin?