Hoogbegaafd?! Ja, dat zal wel…

Marleen | Drie jaar geleden was de term mij volledig onbekend, maar ik had er wel een beeld bij. Het beeld kwam op van een jongetje met een brilletje die op z’n derde al pianospelend door het leven ging. Of het meisje dat voordat ze überhaupt naar de basisschool ging al een boek kon lezen. Zelf wist ik er weinig van en dat merk ik nu nog steeds in mijn omgeving.

Wij (mijn man en ik) kwamen er door schade en schande achter. Mijn oudste zoontje Luuk liep eind groep 1 vast, hij liet onhandelbaar gedrag zien waar de leerkracht niets mee kon. Zo kon Luuk moeilijk stil zitten op zijn stoel, wilde altijd aan het woord zijn en had lak aan de regels. Iedere ochtend was het drama om hem naar school te brengen, hij wilde gewoon niet meer. We zaten met de handen in het haar. We zagen dat hij een gevoelig jongetje was en dat hij waarschijnlijk alle prikkels moeilijk kon verwerken. Ik was aan het surfen op internet op hooggevoeligheid en kwam op de blogs van Janneke van Olphen terecht. Zij vertelt over hooggevoeligheid met een sterke wil, dat kinderen die dit ervaren, soms storend gedrag laten zien als hun emmer vol zit en overloopt. In een persoonlijk gesprek met haar gaf zij aan dat deze kinderen ook vaak hoogbegaafd blijken te zijn. Zo zijn wij ons in het onderwerp gaan verdiepen. Het bleek dat we maar weinig wisten over het onderwerp.

Herkenning

Jorieke haalde in de vorige blog de 6 profielen van Betts en Neihart al aan. Ik herken mijn oudste zoontje Luuk enorm in de creatief uitdagende leerling, een van de zes typen hoogbegaafde kinderen. Hieruit blijkt dat kinderen heel uitdagend gedrag kunnen vertonen, weinig notie hebben voor autoriteit en de clown uit kunnen hangen in de klas. Daarnaast laat het ook nog wisselende resultaten zien in de klas. Niet echt wat je verwacht van een hoogbegaafd kind.

We zijn ons in het onderwerp gaan verdiepen, ik vooral in boeken en op internet, mijn man keek vooral veel filmpjes hierover. We herkenden steeds meer van onze Luuk in de kenmerken die gepaard gaan met hoogbegaafdheid, maar bleven twijfelen. Toen hebben we hebben hem laten onderzoeken en het bleek dat hij inderdaad hoogbegaafd was. Wij waren verrast door de uitslag, maar het bracht ook erkenning voor ons als opvoeder. Het voelde een beetje als “we doen het toch nog niet zo gek, dat opvoeden, en het ligt niet allemaal aan ons dat Luuk niet gewoon lekker meedoet op school”. Daarnaast kregen we nu ook handvatten over wat onze Luuk nodig heeft. Een hele geruststellende gedachte.

We doen het toch nog niet zo gek, dat opvoeden…

De omgeving

De omgeving reageerde ook sceptisch. “Huh, is Luuk hoogbegaafd? Nou daar merk je anders niets van” of “Als Luuk dan zo slim is, waarom laat hij dat dan niet op school zien?” of “Hoogbegaafd? Huh, hoe kan dat, hij kan niet eens zijn eigen veters strikken”. Kwetsende opmerkingen voor ons als ouders, maar het beeld wat leeft in de maatschappij is niet goed. Daardoor komen dit soort reacties voor. Mijn man heeft weleens gekscherend gezegd: “Ja, iedereen heeft tegenwoordig een hoogbegaafd kind”. Het is misschien ook wel zo dat sommige ouders heel graag een hoogbegaafd kind zouden willen hebben, om speciaal te zijn of dat het fijn lijkt om een makkelijk lerend kind te hebben. Maar ik kan zeggen dat ik liever had gehad dat Luuk het niet was.

Maar goed, wij kunnen het nu dus ook zeggen: “Ja, we hebben een hoogbegaafd kind”.

En dat is heel vaak heel leuk, maar soms ook verdraaid lastig om mee om te gaan.

Marleen

2 antwoorden op “Hoogbegaafd?! Ja, dat zal wel…”

    1. Hoi G.,
      Er zijn verschillende bureaus waar je je kind kunt laten testen. Als je het vermoeden hebt, dat je kind mogelijk hoogbegaafd is, zou ik willen adviseren om een bureau in de hand te nemen die hier ervaring mee heeft. Dit is dan wel vaak op eigen kosten (kosten zijn rond de 600/700 euro). Een voorbeeld van een goede praktijk is ‘T Kleine Bolwerk van Hanneke van Dasler.
      Deze vraag komt ook regelmatig voorbij in onze oudergroep, mocht je hier eens willen deelnemen, je bent welkom. De eerstvolgende bijeenkomst is 22 januari 2020 om 10.00 uur en vindt plaats bij Carrefour in Emmeloord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *