Jorieke – Vandaag gingen mijn kleuters weer naar school. Wat hadden ze er zin in! De jongste zat nog maar pas in groep 1 toen de scholen sloten, dus voor hem is is eigenlijk vrij nieuw allemaal. De oudste ging wel al een tijd naar school. Met veel plezier. Gelukkig. Want regelmatig hoor ik andere verhalen van ouders met hoogbegaafde kinderen. Mijn dochter is erg sociaal en geniet van het contact met andere kinderen. Dat ze niet uitgedaagd wordt op haar niveau neemt ze daarbij voor lief. Wel heb ik de afgelopen tijd gemerkt dat het haar goed deed om thuis te zijn. Ze leek meer tot rust te komen, ging beter slapen, had minder dwarse buien. Ook merkte ik dat haar interesse in lezen en rekenen weer groter werd.
Wij hebben het eigenlijk best goed gehad in deze Coronatijd. Mijn man en ik delen de zorg voor de kinderen, werken allebei parttime. Al met al konden wij het goed regelen, zo zonder school en opvang. Ik besef hoe waardevol dat is, hoe anders dat voor veel gezinnen is. Toch hadden wij soms ook zorgen. Onze jongste plast weer meer in zijn broek. Hoort dat gewoon bij zijn ontwikkeling? Of is dat toch ook spanning van de coronatijd waar we nu in zitten? En hoe nu met schermtijd? Ze zijn nog zo jong, is het wel goed als ze regelmatig tv kijken, op de laptop/tablet zitten voor school en ook nog zelf spelletjes willen doen op een schermpje?
En de vragen die ze kunnen stellen! Het begrip gaat soms verder dan ik dacht. Zo zei de oudste: ‘Ik hoop dat zoiets als Corona niet nog een keer gebeurt als jullie (papa en mama) te oud zijn, want dan gaan jullie sneller dood.’ Ze kunnen echt over dingen doordenken. Gelukkig hebben mijn kinderen niet al te veel last (meer) van angsten. Maar het zou goed kunnen dat hun door kunnen denken door zou slaan in angst.
Ik zou ik niet zijn, als ik niet google naar hoogbegaafdheid en Corona. En zo kwam ik bij dit webinar, van Kathleen Venderickx en Tessa Kieboom (allebei professor Hoogbegaafdheid in België). Het gaat over hoe je je kind kan leren het vergrootglas (door het hogere IQ hebben ze een hoger bewustzijn) waarmee ze de wereld bekijken, kunnen hanteren. Hier gaat het over Corona, maar dit kan natuurlijk bij allerlei situaties. Denk aan schoolreisjes, schoolkamp, een nieuwe school, een zieke ouder etc. Ik heb het met veel interesse zitten kijken. Op het kanaal Exentra, waar het webinar geupload is, vind je ook nog een korter filmpje over het maken van huiswerk in Coronatijd. Maar eigenlijk vind ik alles van Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx aanraders. Er is via het kanaal van de Universiteit van Vlaanderen ook nog het een en ander van ze te vinden. En dat laatste kanaal is dan sowieso ook weer erg interessant. Haha, zo zie je maar: ik kan me heel goed vermaken achter een schermpje 😀
Ouders&COO ‘Hoogbegaafd kind en dan’ is er vóór en dóór ouders. We organiseren bijeenkomsten waar ouders elkaar kunnen ontmoeten onder het genot van een bak koffie. Online of bij Carrefour. Daar delen we onze vragen, kunnen we ons verhaal kwijt en ervaren we steun bij elkaar. Daarnaast organiseren we zo nu en dan speelmomenten voor de kinderen. Voor sommige kinderen is contact met ontwikkelingsgelijken erg belangrijk. Eén keer per jaar organiseren we een lezing om hoogbegaafdheid meer onder de aandacht te brengen en kennis te vergroten.
Op deze site vind je blogs die door een aantal van onze ouders zijn geschreven. Ook in deze blogs staan onze eigen ervaringen. Maar ook vind je hier literatuur, filmpjes en ander materiaal dat ons heeft geholpen in onze eigen zoektocht. Om jou te ondersteunen.