Het is niet eerlijk!!!

Marleen | Met tranen in mijn ogen zit ik op de bank… hoe heeft dit nu weer kunnen gebeuren?! Ineens was het zo, de explosie van woede kwam er bij mijn 6-jarige zoon Luuk uit. In mijn ogen uit het niets, om iets wat, in mijn ogen, niet eens zo heel belangrijk is. Maar in zijn ogen wel. Rechtvaardig… daar gaat het nogal eens om hier in huis. Is het rechtvaardig wat er gebeurt, en als dit niet het geval is, is dit een rode lap op een stier voor Luuk. Dan kan hij ontploffen en vliegen er stoelen door de kamer, wordt zijn wekkerradio door z’n slaapkamer geslingerd. Achteraf heeft hij altijd spijt, maar dat is nadat hij al de nodige schade heeft aangericht.

Een ding heb ik de afgelopen jaren geleerd: zelf boos reageren is als olie op het vuur gooien. Luuk wordt dan nog bozer en staat voor je het weet z’n tassen te pakken om te verhuizen naar een vriendje. In het heetst van de strijd helpt heel soms nog het erkennen van z’n boosheid (“je bent boos hè?” of “je vond wat ik net deed niet eerlijk hè?”), maar vaak is het daarvoor al te laat. Moeilijk voor jezelf, maar wat helpt voor mijn zoon om te ontladen is zoiets als: in een kussen slaan, op een boksbal op zolder, trampolinespringen, een rondje op de fiets. En als ik het echt niet meer weet, houd ik hem stevig vast. Soms iets te stevig, omdat hij mij probeert te schoppen of te slaan, maar al snel verslapt zijn greep en komt hij in de ontspanning. Vaak volgt er een ontlading met dikke tranen. Dan heb je het moment dat je kunt zeggen: zo hé, wat was jij boos! Hij snapt dan heel goed dat wat hij heeft gedaan niet kan en kan op zo’n moment daar ook sorry voor zeggen. Maar niet in het heetst van de strijd.

En als ik het echt niet meer weet, houd ik hem stevig vast.

Een sterk rechtvaardigheidsgevoel vind je vaak bij hoogbegaafde kinderen, maar ook hooggevoelige kinderen. Een blog waar ik veel herkenning vind en heb gevonden, ging over hooggevoelige kinderen met een sterke wil.

Janneke van Olphen schrijft heel helder hoe het werkt in het hoofd van een hooggevoelig kind met een sterke wil. Thema’s als faalangst en perfectionisme legt zij uit, maar er is ook een checklist “Is mijn kind hoogbegaafd?” beschikbaar op de website. Ze gaf aan dat hooggevoeligheid met een sterke wil gepaard kan gaan met hoogbegaafdheid. Om die reden ben ik mij daarin gaan verdiepen en zo kwam hoogbegaafdheid bij Luuk aan het licht. Het helpt mij om mijn kind beter te begrijpen en ermee om te gaan.

Herken je het bovenstaande bij je eigen kind? Ik hoor graag jouw ervaringen en hoe jij er probeert mee om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *