Sinds afgelopen week zit ons zoontje heerlijk in de nee fase. Een lekkere koppige peuter dus, dit levert veel lach-momenten op maar kan ook veel frustratie met zich meebrengen. Daarom vertel ik vandaag wat over de nee fase en een aantal tips.
Nee fase wat is dat?
Eerst iets over de nee fase zelf. Deze fase begint meestal rond de leeftijd van 2 jaar. Bij het ene kind duurt deze fase 2 maand en bij de ander kan het de hele peuterpuberteit aanhouden.
Je kind hoort natuurlijk wel vaker het woordje nee als hij of zij iets niet mag doen. Dit kan je kind over gaan nemen en tegen je gebruiken als je dingen vraagt. Ook kan het een heel leuk nieuw woordje zijn wat je kindje geleerd heeft.
Natuurlijk is dit niet heel erg gezellig en wordt deze fase ook als erg pittig ervaren door ouders.
Nee fase gezond
Ondanks deze pittige tijd met je peuter, is de nee fase een hele gezonde fase voor de ontwikkeling. Je kind leert grenzen aangeven en ontwikkelt in deze periode zijn ‘eigen ik’ die een persoon is los van papa of mama.
Ook is de peuterpuberteit goed om door te maken voor de latere leeftijd. Bij sommige kinderen die de puberteit niet meemaken zie je op later leeftijd bazig gedrag of dat ze niet voor zichzelf op kunnen komen, dus dat zijn de voordelen van de nee fase in de peuterpuberteit.
Tips
1. Blijf rustig en consequent
Grenzen en regels zijn heel belangrijk. Als je kind niet duidelijk weet wat de grenzen zijn, gaan ze deze opzoeken en dit kan veel strijd opleveren.
2. Lach om de grappige dingen
Lachen om je kindje is ook belangrijk. Er zullen situaties voorkomen dat je denkt: waar slaat dit nou op. Lach er om en zie het als een ontdekkingstocht waarvan je kind leert.
3. Probeer vragen met een antwoord van ja en nee te vermijden
Stel keuzes i.p.v. vragen. Wil je een banaan of een aardbei? Lezen of kleuren? Dit maakt het voor jezelf ook makkelijker.
4. Ga niet over alles in strijd
Soms is het goed voor je kind om ook toe te geven. Nee? Dan niet. Zo geef je je kind het gevoel dat zijn mening er toe doet. Natuurlijk moet je kind ook leren dat niet iedereen naar zijn pijpen danst, ook dit is een leerproces.
5. Mama of papa beslist
Je kind mag best met dingen meebeslissen, maar uiteindelijk beslist mama of papa. Daarbij hoef je je kind niet in elke beslissing te betrekken. Sommige dingen zijn nou eenmaal zo en dat kan je best uitleggen.
6. Maak gebruik van de situatie
De nee fase kan ook heel mooi zijn om de woordenschat uit te breiden. Zo kan je je kind ook het tegenovergestelde van nee leren (ja). Op latere leeftijd kan je ook oefenen met andere antwoorden dan nee.
7. Geniet
Hoe moeilijk het soms ook kan zijn geniet van deze periode. Je kind ontwikkelt zich naar zijn eigen ik! En onthoud je kind is het dwarste en koppigste bij papa en mama, dit omdat hij weet dat papa en mama van hem blijven houden. Als dat geen eer is!
Hoe zijn jullie de peuterpuberteit doorgekomen?
Benieuwd naar de overgang van baby naar dreumes? kijk snel hier!