Gefaald in de opvoeding

Vandaag mag mijn zoon van 18 voor het eerst stemmen. Hij heeft werkelijk geen enkele belangstelling voor politiek. En ik realiseerde me van de week dat ik op dat gebied een steek heb laten vallen in de opvoeding. Toen mijn dochter met de laatste landelijke verkiezingen voor het eerst mocht stemmen begon zij zich uit zichzelf te verdiepen in de partijen. Ze deed een stemwijzer en las in de krant een overzicht van de standpunten van de verschillende partijen. Ze maakte haar eigen keuze. Een andere dan haar ouders. Dat vond ik mooi. Toen ik 18 was stemde ik op de partij waar mijn ouders op stemden zonder me maar ergens in te verdiepen. En nu wil ze weer stemmen maar heeft geen stembiljet ontvangen. Ze woont op kamers in Groningen en heeft daar de gemeente gebeld om te vragen hoe dat kan. Ze denken dat het komt door haar verhuizing. Erg jammer dat dit niet beter geregeld is!

Maar terug naar mijn zoon. Toen ik mij van de week realiseerde dat hij er helemaal niet mee bezig was, nam ik mij voor om het er met hem over te hebben en hem te stimuleren de stemwijzer toe doen. Maar óf ik was druk óf hij was weg en het kwam er niet van. En nu is de dag van de verkiezingen en voel ik dat ik gefaald heb in de opvoeding op dit gebied. En dat probeer ik nu, op het nippertje, goed te maken door hem op school (via Whats app) te ‘dwingen’ om te gaan stemmen terwijl hij er helemaal geen zin in heeft. Ik strooi met argumenten als dat het zijn plicht is en hij zo nog best even de stemwijzer kan gaan doen. Maar hij blijft tegenstribbelen en ik vrees dat hij het niet gaat doen. En daar baal ik van. Van mezelf dan. Juist in deze tijd is het zo belangrijk dat jongeren bewuste keuzes maken. Als je je nergens in verdiept dan ben je geneigd om de grootste schreeuwers en mensen die voor onwaarheden hun hand niet omdraaien te geloven. We hebben het hier thuis wel eens over maar onvoldoende om de kinderen een eigen mening te laten vormen.

Het is een goede leer voor de volgende keer. Gelukkig heb ik nog een jongere zoon die zeker wel voorbereid zal worden voor zijn eerste verkiezingen. Mooi goedmakertje! Nee dus… Ik heb dit echt niet goed gedaan en baal daarvan. Maar de dag is nog niet voorbij! Misschien krijg ik hem nog zover.

Update: Terwijl ik bezig ben deze blog op de website te plaatsen bedacht ik mij ineens een nieuwe strategie. Ik heb mijn zoon deze tekst gestuurd via Whats app en warempel!! Hij is op school de stemwijzer in gaan vullen en is zich aan het verdiepen. Of zijn docenten er blij mee zijn weet ik niet. Maar ik wel! Hij gaat stemmen!! Pfieuw… dat was op het nippertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *