Veel ouders leren over hoogbegaafdheid als ze met hun kind(eren) ergens tegenaan lopen. Het lijkt alsof het hebben van een hoogbegaafd kind voor problemen zorgt. Net alsof hoogbegaafdheid iets negatiefs is. Maar dat is niet zo!
Er zijn ook vele leuke kanten aan hoogbegaafdheid en het hebben van een hoogbegaafd kind. In deze blog lees je hier meer over…
In de ochtend wil je de deur uit omdat de kinderen naar school toe moeten. Mijn oudste zoon Luuk doet standaard verschillende sokken aan, geen sokken aan of gebruikt de sokken als handschoenen. De jongste Max wil z’n jas achterstevoren aan en heeft standaard z’n laarzen als bananenvoeten aan. In het begin stoorde ik mij aan dit soort dingen, maar ach, kan het kwaad? En wordt het leven er leuker door? Ja. Dus waarom niet..? Sinds de komst van onze kinderen gaat het vaak op een andere manier dan gebruikelijk. Als ik me hiertegen ga verzetten, dan wordt het strijd. Maar als ik me laat verrassen en er niet te veel een punt van maak, wordt het er eigenlijk heel leuk van! Het is in ieder geval nooit saai!
Hoogbegaafde kinderen zijn vaak heel inventief, ze bedenken nieuwe dingen, leggen verbanden en creëren op die manier weer nieuwe mogelijkheden. Zo vertelde Leonie, de moeder van Sem (3 jaar) over het volgende. Sem stond me te helpen bij het koken en zei: ‘Nu ben ik de mama.’ Vervolgens zei Leonie na een tijdje dat Sem de tafel mocht gaan dekken (wat die week zijn taak was). Waarop Sem zei: “Nee, nu ben ik de mama. Dus ik hoef de tafel niet te dekken.” En ging Leonie de tafel maar dekken…
Maar ook de jongste van Judith kan er wat van. Hij is 3 jaar en ze zaten aan tafel. Mees is een enorme kletskous en houdt nooit z’n mond. Dus Judith zei: “Je mag niet met volle mond praten.” Mees spuugt meteen z’n broccoli uit en praat vrolijk verder. Probleem opgelost!
Maar ze zijn natuurlijk ook heel slim en kunnen op die manier heel verrassend uit de hoek komen, zoals het zoontje van Marit. Haar zoontje (4 jaar) was met een aantal kleuters aan het opscheppen: “Mijn vader kan ons huis optillen” “Nou en, mijn vader kan de hele school optillen!” waarop haar snotneus van 4 jaar triomfantelijk zegt: “En mijn vader kan de zwaartekracht laten verdwijnen!”
En het zijn ook echte ontdekkers. Want hoe zit een knijper eigenlijk in elkaar? Daar kwam mama Ellen achter toen haar drie kinderen op zolder zo’n ruim 1,5 uur zoet waren. Wat bleek: alle houten knijpers waren gedemonteerd, alles gesorteerd in een doos van hout en een doos van ijzer. En tsja, hoe gaat een knijper eigenlijk weer in elkaar?!
Dat ontdekken zie ik ook terug bij mijn zoon Luuk. Hij houdt ervan elektrische apparaten te demonteren. Nu mag de kringloopwinkel ons graag af en toe wat oude apparaten geven, waardoor gelukkig mijn laptop bespaard blijft.
Fantasierijk zijn ze ook zeker! Zo had Luuk op 5-jarige leeftijd een enorm kasteel in het park, waar hij in de nacht naar toe ging. Daar speelde hij met draken en andere beesten. En dan zei hij tegen mij: ”Je denkt dat het niet echt is hè mama, maar ik weet wel beter”.
Zo hoorde een andere moeder het volgende: Zit je in een auto vol meiden en hoor je je dochter zeggen: “Vroeger toen mijn papa net was geboren is hij overreden door een auto”. Hmmm Isa, wat zeg je me nou…? Zegt ze: “Dat is toch zo mama, want hoe komt hij anders aan zijn platvoeten!”
En dan nog de spraakwatervallen, de woordgrapjes en alles letterlijk nemen wat je zegt. Dit zorgt ervoor dat mijn dag nooit saai is met mijn twee mannetjes. En hoewel ik echt geregeld met mijn handen in het haar zit, “hoe gaan we hier nu
weer een oplossing voor bedenken?”, maken de leuke kanten van hoogbegaafdheid een heleboel goed!
Heb je zelf nog leuke verhalen, anekdotes of grappige voorvallen die je wilt delen met ons? Laat een reactie achter, dat wordt gewaardeerd!
En vind je het leuk om eens aan te haken, met of zonder kinderen? Zie onze agenda wanneer de eerstvolgende activiteit is.
Agenda:
18 februari – 10.00 uur: Knutselochtend voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, koffie voor de ouders. Locatie: Carrefour
13 maart – 10.00 uur: Koffieochtend voor ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Locatie: Carrefour