Chef!

Yvonne | We zitten alweer op het einde van oktober en een lastig onderwerp dient zich weer aan… schoolkeuze! Dit schooljaar staan de twee jongsten voor de keuze. De oudste van de twee is bijna klaar met zijn MBO en wil door naar het HBO. Hij heeft werkelijk geen idee welke richting hij op wil. Hij weet wel wat hij niet wil en dat is de richting van zijn MBO opleiding. We stimuleren hem om zich te verdiepen door testen te doen en op websites van scholen te kijken. Erg veel actie zie ik nog niet. We laten het hem nog even alleen uitzoeken en dan ga ik me er maar actief tegenaan bemoeien.

De jongste daarentegen weet precies wat hij wil. En dat is zo mooi om te zien. Hij is anderhalf jaar geleden begonnen als afwasser bij een restaurant. Direct was hij op zijn plek. Hij bombardeerde zichzelf al snel tot chef afwas en had reuze lol. De keuken lonkte en nu werkt hij daar de meeste uren. Hij heeft het zo naar zijn zin! Het vak van kok vindt hij mooi en hij geniet met volle teugen van de gezelligheid onderling in de keuken. Zijn broer en zus begrijpen er niks van. Hij zit in zijn vrije tijd YouTube filmpjes te kijken van beroemde chefs. Werd heel blij van de koksmessen van de spaaractie van de Jumbo. Hij draagt met volle trots zijn koksbuis en komt iedere keer thuis met enthousiaste verhalen.

Eén doel

Wat zou ik het zijn broer gunnen om iets te vinden waar hij ook zo blij van wordt. Zijn MBO opleiding doet hij met één doel: zijn diploma halen en door naar het HBO. Ik heb hem in de afgelopen 2,5 jaar nooit thuis horen komen met een enthousiast verhaal. Wat zou ik het iedereen gunnen om zo blij te worden van school of werk! Ik herken het ook niet bij mijzelf. Mijn schoolkeuzes deed ik zonder concreet doel voor ogen. In mijn werk heb ik het naar mijn zin maar het enthousiasme van mijn zoon? Dat ken ik niet.

Karakter

Grotendeels ligt dat ook in zijn karakter. Hij is altijd vrolijk en gezellig. Als hij een enkele keer chagrijnig is zijn we met het hele gezin van slag. Dan merk je wat voor blijheid met zich meebrengt. Waar hij soms chagrijnig van wordt? Van school. Het moeten doen van vakken waar hij geen interesse in heeft en helemaal van het zich moeten houden aan de deadlines van het huiswerk. Maar het hoort erbij, ook die vakken waar hij later in de keuken weinig meer aan heeft. Nog maar korte tijd en dan beginnen de examens. Hopelijk rolt hij daar vlot doorheen en kan hij gaan starten met zijn nieuwe leven. Vier dagen per week in de keuken werken en leren. En die ene dag in de week naar school zal vast een leuke afwisseling zijn. Kom op jonkie, nog even doorzetten!

Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *