Babygebaren = taal in handen

Ik ben verknocht aan babygebaren, of nou ja, inmiddels kindgebaren, want mijn kinderen zijn nu 3 en ruim 1,5 jaar. Heb je er wel eens van gehoord? Dat is dat je gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal gebruikt om met baby’s te communiceren.

Of mijn kinderen dan een afwijking hebben of doof zijn? Nee hoor, totaal niet. Babygebaren gebruik je juist bij kinderen zonder bijzondere afwijking, omdat het ook hen helpt. Wist je dat kindjes gemiddeld hun eerste woordje tussen de 12 en de 14 maanden zeggen? Leuk toch? Maar met gebaren kan een baby vanaf 8 maanden al aangeven wat hij wil!

En vervolgens komt het in een stroomversnelling! Ik heb het met mijn eigen kinderen gezien. Met mijn zoon ben ik pas na 1,5 jaar begonnen toen hij nog bijna niks zei en gefrustreerd raakte.

Binnen een week kreeg ik mijn eerste gebaar terug en binnen een maand veranderde hij van een boos gefrustreerd mannetje naar een tevreden dreumes die zich GEHOORD voelde. Geweldig!

Met mijn dochter ben ik al met 5 maanden begonnen. Ze luisterde aandachtig en pikte al heel snel taal op. Binnen no time had ze de gebaren niet meer nodig en nu zij ruim 1,5 jaar is spreekt ze in volzinnen zoals, “Noah è ik buiten speelt” als ik vraag wat ze vanmiddag heeft gedaan. IT BLOWS MY MIND!

Want ja, door babygebaren vergroot je de woordenschat enorm. En jonge kinderen kunnen zich beter uitdrukken, waardoor je beter kunt inspelen op zijn of haar behoeften. En dát is weer goed voor het zelfvertrouwen. Ik heb het gezien met mijn eigen zoon, wat een transformatie!

Met gebaren speel je in op wat hij al wél kan inzetten voordat hij kan praten; zijn handen. Je geeft hem taal in handen, door je woorden te ondersteunen met gebaren. Daardoor kan je kindje eerder aangeven waar hij behoefte aan heeft en kun jij daarop inspelen. © ziezobabygebaar.nl

Vooralsnog heeft het gebruik van babygebaren géén negatieve invloed op kinderen. Ze gaan er niet eens later door praten, eerder juist. Ze krijgen een grotere woordenschat. Ze hebben minder driftbuien. Ze kunnen zich eerder uitdrukken. Ze ontwikkelen een betere band met hun ouders/verzorgers. Ze snappen abstracte begrippen zoals emoties sneller.

Nou ja, je hoort het al: één en al voordelen.

Heb jij wel eens van babygebaren gehoord? Of misschien zelf gebruikt? Wat is jouw ervaring?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *