Alarmbel!

Ik zit in de woonkamer en voel me doodmoe. Na een aantal uren doorbrengen in de kroeg op Koningsdag, kregen we ’s avonds nog vrienden op bezoek. Om 1 uur was ik echt doodmoe en klaar om naar bed te gaan. Op dat moment kwam er een appje binnen van mijn 16-jarige zoon. Hij was bij een vriend achterop de scooter naar een vriendin aan een buitenweg gegaan. En ze konden niet naar huis want het regende hard en dat was niet veilig op de scooter. Hij vroeg of hij daar mocht blijven slapen.

Ik weet niet precies waarom maar er begon een alarmbel te rinkelen, hier klopte iets niet! Ik zei dat ik hem wel op kwam halen. De 2 vrienden die op de scooter waren wilde ik ook wel thuisbrengen. Dan konden zij de volgende ochtend de scooters wel weer ophalen. (Een groot voordeel van geen alcohol drinken: je kunt ten alle tijden in de auto stappen als er iets met de kinderen is.) Toen begon het grote draaien en inspelen op mijn gevoel. Hij moest altijd zo vroeg thuis zijn terwijl zijn broer en zus dat nooit hoefden toen zij 16 waren; het was al bijna droog dus ze kwamen er zo aan; oh nee toch niet; zijn vrienden mochten wel blijven slapen alleen hij WEER niet. Toen ik zei dat de keuze was dat hij óf nu naar huis kwam óf dat ik hem zou komen halen, zou het ineens over 5 minuten droog zijn.

Weet je wel hoe moeilijk het is als al je vrienden mogen drinken?

Mijn alarmbel was niet voor niets afgegaan. Hij bleek bij thuiskomst gedronken te hebben. En ook nog eens te veel gedronken. Hij praatte sloom en enigszins met dubbele tong. Eigenlijk was het enige zinnige dat eruit kwam en wel 20 keer herhaald werd: Weet je wel hoe moeilijk het is als al je vrienden mogen drinken en jij als enige niet? En ja, ik snap dat heel goed! Maar ik ga mijn regels niet aanpassen omdat zijn 16 jarige vrienden wel mogen drinken. Ik stel die regel niet voor de lol maar zijn gezondheid staat bij mij voorop. Het viel niet mee om hem naar bed te krijgen. Hij wilde het uitpraten. Maar er viel niks uit te praten, we waren het met elkaar eens. Ik snap dat hij het moeilijk vindt dat zijn vrienden mogen drinken en hij niet. En hij snapt dat ik de regels niet aan ga passen om die reden.

Vanmorgen hebben we het nog eens goed en open besproken. Hij ziet zelf in dat hij stom bezig was en hij begrijpt de regel. En ik begrijp heel goed dat het lastig is als hij de enige is die niet mag drinken. Maar hij zal het ermee moeten doen. Iedereen heeft wel een regel in huis die niet leuk is. De één mag niet vaak op stap, de ander moet verplicht meehelpen in de huishouding, weer een ander moet verplicht op bepaalde tijden huiswerk maken of heeft een maximale tijd om op de Playstation te spelen. Dat soort regels hebben wij niet maar bij ons staat het niet drinken op jonge leeftijd hoog in het vaandel. Niet voor mijn gemak, niet om hem te pesten, maar voor zijn gezondheid. En hij snapt het en belooft zich eraan te houden. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *