Spelen met je kind is leuk, maar het is ook goed als je kind zichzelf kan vermaken. En je wilt ook weleens wat voor jezelf doen en het zou het heerlijk zijn als je kind dan lekker alleen kan spelen.
1. Speelomgeving
Zorg dat het opgeruimd en veilig is. Een kind heeft meer overzicht als er niet teveel speelgoed ligt en kan dan makkelijker kiezen om ergens meer te spelen. Ook als je kind ergens mee gespeeld heeft is het fijn als het meteen weer opgeruimd wordt, zodat er niet teveel speelgoed overal komt te liggen. Hoekjes maken bij kinderen is ook favoriet. Een leuk plekje om in te spelen en ook handig als je nog jongere kinderen rond hebt lopen die er dan niet bij kunnen.
2. Geduld hebben
Het kan gebeuren dat je kind gaat protesteren en gaat huilen als je, je kind wil leren zelf te spelen. Geef niet te snel toe. Je kind moet ook gaan wennen aan de nieuwe situatie. Blijf positief en verlies niet je geduld. laat eventueel iets zien waar hij mee kan gaan spelen.
3. Korte aandacht
Geef je kind kort de aandacht als hij daarom vraagt. Wil hij een kusje of laten zien wat hij aan het doen is? Reageer even kort en ga verder waar je mee bezig was.
4. Speel even mee
laat je kind even zien hoe je ergens mee kan spelen. Je kind gaat waarschijnlijk meedoen en kan je langzaam aan wat meer afstand nemen.Je kan er even bij gaan zitten zonder dat je actief meedoet of iets gaan lezen voor jezelf. Dan ben je toch in de buurt en je kind speelt alleen. Op die manier neem je steeds meer afstand.Na een paar dagen probeer je iets te lezen op de bank en weer na een paar dagen te gaan afwassen.
5. Kookwekker
Als je kind het moeilijk vindt om ergens wat langer mee te spelen maak dan duidelijke afspraken. Kies samen wat uit waar hij mee wil gaan spelen. Je kunt afspreken dat hij hier bijvoorbeeld 10 minuten mee gaat spelen. Hiervoor kun je een kookwekker gebruiken. Als de kookwekker gaat mag je weer wat anders uitkiezen.
6. Geef opdrachtjes
Kinderen vinden het soms moeilijk om aan iets te beginnen. Als ze een bak met blokken hebben kun je vragen of je kind ook een toren kan bouwen of een huis. Op die manier geef je een opdracht en is je kind even bezig om iets te gaan doen. Of bij een bak met auto’s vragen of hij de auto’s in een file kan zetten.
7. Zet wat klaar
Soms moet je, je kind even op gang helpen om alvast wat neer te zetten, zodat hij makkelijker kan gaan spelen. Bij een bak duplo kun je bijvoorbeeld alvast de poppetjes leuk neerzetten of bij een keukentje de pannetjes op het vuur. Je kind kan zo misschien iets beter tot spel komen.
8. Niet storen
Is je kind lief aan het spelen? Stoor hem dan niet. Dan kan hij helemaal opgaan in zijn fantasie. Juist heerlijk voor je kind als hij door kan gaan met zijn spel.
9. Complimenten geven
Geef je kind complimenten als hij lekker zelf aan het spelen is. Hierdoor beloon je zijn gedrag door er positief op te reageren en gaat hij dit gedrag vaker laten zien.
10. Kleine stapjes
Het zichzelf leren vermaken zal uiteraard niet binnen een paar dagen gelukt zijn. Wees blij met elke minuut die hij langer speelt. Het is voor je kind ook even wennen en door het stap voor stap aan te pakken, zal hij het ook steeds leuke gaan vinden.